Stamgroepen

Één van de meest opvallende zaken op een Jenaplanschool is het werken in stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in een groep. Elke groep heeft een eigen leerkracht, die wij stamgroepleider noemen. Elk kind kan in zo'n stamgroep op het eigen niveau werken en daarnaast een ander helpen of geholpen worden. Kinderen kunnen daardoor veel van en met elkaar leren.

Een belangrijk voordeel van het werken in stamgroepen is wat wij de rolwisseling noemen. Kinderen komen als jongsten een stamgroep binnen en hebben dan een heel andere rol dan wanneer zij middelste of oudste zijn. Doordat elk jaar alleen de oudsten uit de groep doorstromen, blijft het grootste deel van de groep hetzelfde. Daardoor blijft de sfeer goed bewaard en worden de groepsregels en gewoontes heel vanzelfsprekend overgedragen aan de nieuw bijgekomen jongsten.

In onze stamgroep met kinderen van verschillende leeftijden doen we aardrijkskunde, geschiedenis, techniek, muziek, handvaardigheid en kennis over cultuur en natuur samen. Kinderen werken veel samen en leren van en met elkaar. Verschillen tussen kinderen komen zo positief tot uiting en kunnen worden ingezet om samen te leren. We stellen hoge eisen aan zelfstandig werken en kiezen.

De vakken rekenen, lezen, schrijven en spelling oefenen we in jaargroepen (groep 3, groep 4, groep 5 groep 6, groep 7 en groep 8). We streven we ernaar om ook hier kinderen onderwijs op maat te geven in hun eigen stamgroep, zo kan het voorkomen dat kinderen bijvoorbeeld een jaargroep hoger of lager rekenen.

Op De Verrekijker hebben wij dit schooljaar 4 stamgroepen:

  • De Elzen (groep 1,2)
  • De Berken (groep 3,4)
  • De Wilgen (groep 4,5)
  • De Hazelaars (groep 6,7,8)