Samen lezen met je kind

U heeft vast wel gemerkt dat uw kind vol in het leesproces zit. Uw kind heeft zijn eerste woordjes al leren lezen of uw kind zit in het proces om woordjes vloeiend te lezen. 

Wij werken op school voor groep 3 met de leesmethode Actief Leren Lezen

Uw kind moet eerst technisch leren lezen: hij of zij gaat de letters, klanken en woorden leren herkennen. Actief Leren Lezen besteedt ook meteen aandacht aan het begrijpend lezen. Alle verhalen in de lesboeken zijn daarom ook leuk, grappig of spannend om te lezen. Voor een goed tekstbegrip is het belangrijk dat je veel woorden kent en herkent. Bij Actief Leren Lezen letten we op het snel laten groeien van de woordenschat. Er wordt ook een begin gemaakt met spelling, waarbij de leerling leert goed na te denken over wat hij of zij opschrijft.

Met Actief Leren Lezen kan elk kind in zijn of haar eigen tempo leren lezen, zonder verschillende niveaugroepen. De groepsleider kan namelijk goed de ontwikkeling van elk kind volgen. Als uw kind wat extra tijd nodig heeft om een doel te bereiken, dan is daar ruimte voor. Het kan zo zijn dat uw kind juist al heel snel en goed zelfstandig kan werken, en ook dan bieden we genoeg uitdaging. Er wordt dus ingespeeld op de behoeftes van ieder kind.

In de eerste weken van het jaar leren de kinderen met behulp van woordtorentjes hoe ze de geleerde letters kunnen koppelen tot woorden. Hierbij leren ze dat je een woord van links naar rechts moet lezen. Het is de bedoeling dat leerlingen het woord vloeiend lezen, zonder te spellen.

Dat mag heel langzaam gaan. Door veel te oefenen volgt het tempo vanzelf.

In de klas zijn verder veel goede en leuke AVI-leesboeken beschikbaar, waarin uw kind al na een paar weken gaat lezen. Zo leert uw kind meteen hoe leuk lezen kan zijn.

Ook thuis kunt u het leren lezen met uw kind oefenen. Zo helpt het om uw kind vaak voor te lezen. Voorlezen helpt uw kind met het vergroten van de woordenschat, het begrijpen van de tekst en het zorgt voor plezier bij het lezen. Heeft u zelf moeite met voorlezen of heeft u weinig tijd? Online zijn er veel voorleesfilmpjes te vinden. U kunt ook informeren naar de voorleesactiviteiten in de bibliotheek. Alle kinderen onder de 18 mogen namelijk gratis lid worden van de bibliotheek. U kunt dit lidmaatschap regelen bij uw plaatselijke bibliotheek, zodat u met uw kind nog meer leuke boeken kunt uitzoeken. Laat uw kind ontdekken welke boeken bij hem of haar passen. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan informatieve boeken, moppenboeken of stripboeken. Deze boeken kan uw kind natuurlijk ook zelf lezen en bekijken.

 

In de bijlage vindt u nog leuke voorleestips.

 

U kunt meer informatie vinden op de website www.actieflerenlezen.nl.

 

Veel leesplezier!

 

download download